Saturday, September 10, 2005

Easier Said Than Done


En girl group är en grupp som består av endast, eller åtminstone huvudsakligen, tjejer kan man ju tycka, men det var visst inget någon talat om för The Essex. Visserligen sjöngs förstastämman av Anita Humes, men resten av The Essex bestod av fyra män som knappast kunde anklagas för att vara några fjollor. Trots det lät de mer girl group än de flesta andra girl groups.
Walter Vickers och Rodney Taylor startade The Essex efter att de återvänt från Japan till Camp LeJeune i North Carolina efter att ha tjänstgjort som marinsoldater 1961. De rekryterade sina vänner Billie Hill och Rudolph Johnson, och så småningom även Anita Humes efter att ha hört henne sjunga på NCO Club. Efter att ha spelat in en demo fick de kontrakt med Roulette Recordings.
Första singeln "Easier Said Than Done" skrevs bland annat av William Linton som var en kompis till Essex. Även han var marinsoldat och han har sagt att "Easier Said Than Done" inspirerades av ljudet från telexmaskinerna på kommunikationsavdelningen där han jobbade. The Essex gillade egentligen inte "Easier Said Than Done", men spelade in den ändå på mindre än fem minuter eftersom det trots allt var deras kompis som skrivit den. I juni 1963 hamnade den på förstaplatsen på singellistan i USA.
Efter att "Easier Said Than Done" släppts blev de manliga medlemmarna i The Essex tvungna att kombinera promotion för skivan med militärtjänstgöring, och kort därefter lämnade Rudolph Johnson The Essex för en militärbas i Japan. The Essex fortsatte att släppa några skivor men splittrades efter bara tre år. Anita Humes släppte några solosinglar efter det, bland annat "When Something's Hard To Get" som skrevs av Blood, Sweat & Tears frontfigur Al Kooper.
The Essex - Easier Said Than Done

0 Comments:

Post a Comment

<< Home