Tuesday, June 21, 2005

Like A Nightmare

De hörs på Mary Wells "My Guy", The Four Tops "Ask The Lonely", The Supremes "Standing On The Crossroads Of Love", Marvin Gayes "I Heard It Through The Grapevine" och massor av låtar som släpptes på Motown. Deras körande på andra artisters låtar var en del av Berry Gordys plan på att ha ett sound inga andra skivbolag kunde imitera. De hade till och med en egen avdelning på Motownkontoret och ändå är det nästan ingen idag som känner till The Andantes!
När The Andantes hade kommit till Motown hade Berry Gordy upptäckt att de kunde sjunga och lärde sig låtar snabbt, vilket fick Gordy att rekrytera dem för att köra på hans skivor. 1964 gav Gody ut en singel med The Andantes på VIP, men ingen frågade ens om någon av The Andantes kunde sjunga lead. Det fick en helt annan sångerska göra i stället. Dessutom fick de inte turnera och göra promotion för sin skiva eftersom Motown behövde dem i studion hela dagarna; Kim Weston var den enda som de sjöng med live. De andra artisterna på Motown hade svårt att få till samma sound live som på sina skivor, vilket fick The Temptations att kräva att The Andantes inte fick vara med på deras skivor.
Precis som Phil Spector förbjöd Berry Gordy Motowns musiker och sångare att medverka på skivor från andra skivbolag. Det gav The Andantes blanka fan i och körade på flera av Jackie Wilsons största hits, bland annat "Higher and Higher". "Berry ville inte att någon annan skulle ha hans sound, men vill man ha ensamrätt på någonting får man betala därefter" har de senare sagt.
Från och med 1967 till det att The Suprems splittrades ersatte The Andantes Mary Wilson och Cindy Birdsong på alla The Supremes skivor. När Florence Ballard hoppat av The Supremes ersattes hon av Marlene ett tag dessutom. Men när Motown 1972 flyttade från Detroit till Los Angeles lämnades flera musiker och sångare kvar i Detroit, inklusive The Andantes.
The Andantes - Like A Nightmare

0 Comments:

Post a Comment

<< Home