Wednesday, July 13, 2005

What Kind Of Girl


Erma Franklin (1939-2002) föddes i Memphis men flyttade så småningom till Detroit där hon sjöng i i kyrkokören med sina systrar Aretha och Carolyn. Hon var på gränsen till att bli en av artisterna på tidiga Motown men hennes pappa tyckte att hon skulle gå på college innan hon satsade på en sångkarriär. Men när Aretha hade gett ut en lp bestämde sig deras pappa för att låta även Erma spela in skivor. Erma skrev kontrakt med Epic 1961, samma år som "What Kind Of Girl" släpptes. Den är mer girl group än allt annat hon gjorde, vilket kan bero på att R&B inte var Epics område och därför inte visste vad de skulle göra med såna artister. Aretha hade exakt samma problem med Columbia. Senare fick The Charmaines en hit med "What Kind Of Girl".
Erma stannade kvar på Epic i fem år innan Bert Berns skrev kontrakt med henne på hans skivbolag Shout. Där spelade hon in "Piece Of My Heart", skriven av Bert Berns, som hamnade på #62 på pop-listan och blev hennes första top 10 på R&B-listan 1967. Men mest känd är den med Janis Joplin. Bert Berns planerade att spela in en lp med Erma också, men han dog precis innan och det skulle man kunna säga att Ermas karriär
gjorde också. Det skulle inte förvåna mig om Erma hade svårt att glädjas över att hennes syster precis blivit superstjärna.
Erma hade dragit sig tillbaka från musikbranschen när Levi's använde "Piece Of My Heart" i en reklam 1992, vilket resulterade i en top 10 hit i Storbrittanien och även en video.
Erma Franklin - What Kind Of Girl

0 Comments:

Post a Comment

<< Home