Monday, July 11, 2005

That's How It Goes


The Breakaways var för London vad The Andantes var för Motown, The Blossoms för Los Angeles och The Cookies för New York. De körar på Petula Clarks "Downtown", Lulus "Shout", Marianne Faithfuls "As Tears Go By", Cilla Blacks "Anyone Who Had A Heart" och alla Dusty Springfields tidiga låtar som tex "Stay Awhile". Dessutom körade de bakom Jimi Hendrix, Francoise Hardy, Dionne Warwick, Cliff Richard, The Orchids, Paul Anka, Jackie DeShannon, The Honeycombs, Heinz och Olivia Newton-John.
Margot Quantrell, Vicki Haseman, Betty Presctott och Jean Ryder hade precis hoppat av Vernon Girls, en girl group med 16 medlemmar, när Tony Hatch skrev kontrakt med dem. Han tyckte de hade ett amerikanskt girl group-sound som skulle passa bakom soloartister och de gick med på att köra bakom de största brittiska artisterna på den tiden samtidigt som de släppte egna skivor. När han besökte Liverpool med dem släpade Margot med honom till en pub där han hittade och senare skrev kontrakt med The Searchers. Tony Hatch skrev och producerade även The Breakaways tredje singel "That's How It Goes" 1964.
The Breakaways fortsatte att spela in och turnera med andra artister under 70-talet och Vicki spelade in en lp 1977. Dessutom är de den enda girl group jag vet som varit med i Eurovision Song Contest, även om det bara var för att köra bakom Clodagh Rodgers i Dublin 1971.
The Breakaways - That's How It Goes
Breakaways - That's How It Goes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home